Historiaa

Professori Heimo Rahtu

Heimo Rahtu

Professori Heimo Rahtu (1906–1985), yksi VTT:nkin perustajista, perusti Helsinkiin vuonna 1967 yksityisen koulun, jonka nimeksi tuli Rakennustekniikan opisto. Opiston tarkoitus oli toimia kokeilu- ja tutkimusmielessä rakennusalan uudistuvan koulutuksen kehittäjänä. Jo suunnitteluvaiheessa huomattiin rakennuspiirtäjien koulutuksen puutteellisuus. Todettiin, että jokaista arkkitehtia ja insinööriä kohden tarvitaan 3-4 tämäntapaisen koulutuksen saanutta teknistä avustajaa. Rakennuspiirtäjäkoulutuksesta tulikin sitten koulun pääasiallinen toimiala.

1970-luku oli suomalaisen rakennussuunnittelun voimakkaan kehityksen ja kasvun aikaa. Vuosikymmen merkitsi myös Rakennustekniikan opiston kasvamista pienestä alle 100 oppilaan koulusta yli 200 opiskelijan opistoksi. Alkuvaiheen kokeilukautena kehitetyt ryhmätyömenetelmät sekä koko opetustapa, jossa oppilas muodostaa lähtökohdan vuorovaikutukselle, ovat onnistuneiksi havaittuina periytyneet myöhempienkien vaiheiden opetukseen.

Opisto on vuosikymmenten mittaan toiminut useissa eri toimitiloissa, mm. Lauttasaaressa, Otaniemen Dipolissa, Messukeskuksessa, Kaapelitehtaalla ja vuodesta 1999 lähtien Helsingin keskustassa Lönnrotinkadulla, aivan Vanhan Polin ja Polyteekin (nyk. Metropolia-amk) naapurissa.

Kuva luennolta Messukeskuksesta 1990-luvun vaihteesta